STATINĖS be fitingo
Dauguma žmonių mėgsta karts nuo karto pasimėgauti alaus gėrimu, bet mažai kas susimąsto apie tai, kaip alus atkeliauja iki taurės – kaip gaminamas, kur laikomas ir kaip atvyksta iki „stalo“… Jei gaminimui svarbi receptūra, tai toliau labai svarbu, kad būtų tinkamai brandinamas ir laikomas bei pervežamas. „Gerą“ pagaminto alaus „būklę“ gali užtikrinti geros kokybės alaus statinės.
Nors alaus statinės daugeliui asocijuojasi su didelėmis ąžuolinėmis statinėmis, kuriose brandinamas alus, bet masinėje alaus gamyboje tokios jau nebenaudojamos, nebent tik išskirtiniais atvejais. Šiais laikais tokias medines statines pakeitė metalinės statinės alui, nes komercinei veiklai reikalingos praktiškesnės ir turinčios daugiau funkcijų.
Didelio masto alaus gamintojams ir pardavėjams norint patenkinti klientų poreikius yra naudojamos statinės, kurios yra pagamintos iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno. Jose puikiai išsilaiko alus, nes negenda ir yra paprasčiau pervežti bei sandėliuoti didelį kiekį alaus.
Alaus bačkos – greitam ir patogiam pervežimui
Alaus statinės yra geriau žinomos kaip alaus bačkos, bačkutės. Tai yra įvairių dydžių talpos, kuriose patogu laikyti alų. Statinė alui gali būti pagaminta iš metalo ar plastiko. Tačiau dažniausiai alaus statinės būna metalinės. Juose telpa nuo kelių litrų iki kelių šimtų litrų alaus, bet dažnu atveju parduodamos 20 l ar 30 l alaus statinės.
Norint, kad alus išlaikytų savo skonį ir kokybę per ilgesnį laikotarpį būtinos geros laikymo sąlygos ir jas gali užtikrinti alaus statinės ar mažesnės – bačkutės. Tiek mažesnės, tiek didesnės statinės turi ir kitą funkciją – jas ne tik galima patogiai transportuoti, bet ir pačios bačkutės sveria mažiau, tad jas lengviau nešioti. Tai taip pat yra puikus sprendimas logistikos atžvilgiu, nes atlaiko pervežimo sąlygas ir transportavimas yra lengvesnis.
Alaus bačkos dažniausiai naudojamos viešojo maitinimo vietose: kavinėse, baruose, restoranuose, renginiuose (festivaliai, mugės ir t. t.). Bačkutės alui taip pat naudojamos mažesnėse kompanijose iškylų ar švenčių metu. Tai leidžia mėgautis ir skaniu alumi, ir leidžiamu laiku su artimaisiais, draugais.
Vienas iš esminių savybių yra temperatūra. Kiekviena alaus bačka išlaiko reikiamą alaus temperatūrą. Tai yra itin svarbu visiems alaus pardavėjams: kavinėms, barams, festivalių rengėjams ir kt. ypač šiltuoju metų laiku.